Dysfagia neurogenna – objawy, które powinny zaniepokoić

Dysfagią neurogenną nazywa się wszelkie trudności w przyjmowaniu, rozdrabnianiu i/lub przechodzeniu pokarmów oraz płynów (czasami również śliny) z jamy ustnej do gardła i przełyku, a stamtąd do żołądka, które spowodowane są chorobami ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego lub przewodnictwa nerwowo-mięśniowego [1]. Dysfagia neurogenna jest bardzo częstym i jednocześnie bardzo niebezpiecznym objawem wielu chorób neurologicznych, dlatego tak ważne jest by wiedzieć, w jaki sposób się objawia.
Z artykułu dowiesz się:
- W przebiegu jakich chorób może wystąpić dysfagia neurogenna?
- Jakie są objawy dysfagii neurogennej?
- Co robić w przypadku zauważenia objawów dysfagii neurogennej?
- Czym może skutkować dysfagia?
Dysfagia neurogenna – objawy, które powinny zaniepokoić
Prawidłowy proces połykania
W proces połykania zaangażowane są: jama ustna, gardło, przełyk. Ich prawidłowa praca koordynowana jest przez różne struktury ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza zakręt przed- i zaśrodkowy, jądra podkorowe, pień mózgu oraz nerwy czaszkowe:
- trójdzielny (V),
- twarzowy (VII),
- językowo-gardłowy (IX),
- błędny (X),
- podjęzykowy (XII) [2].
Jest to czynność niemal w pełni automatyczna, bowiem tylko jedna faza procesu połykania jest zależna od naszej woli. Wyróżnia się:
- Fazę ustną – gdzie dochodzi do pobrania (gryzienia), rozdrobnienia (żucia) i transportu kęsa w głąb jamy ustnej. Wymaga to prawidłowej pracy mięśni warg, języka, żuchwy i policzków.
- Fazę gardłową – gdzie następuje przesunięcie kęsa do gardła przy udziale języka, podniebienia miękkiego i tylnej ściany gardła.
- Fazę przełykową – w tej fazie pokarm transportowany jest przez przełyk do żołądka.
Wybrane choroby neurologiczne, którym towarzyszą zaburzenia połykania – przyczyny dysfagii
Zaburzenia połykania, obok zaburzeń mowy, mogą być obecne w przebiegu wielu chorób neurologicznych. Znajomość tych chorób jest kluczowa dla wczesnego rozpoznania dysfagii, wdrożenia technik terapii i zapobiegania potencjalnie groźnym powikłaniom.
Udar mózgu
Poudarowe zaburzenia połykania pojawiają się aż u połowy pacjentów w ciągu pierwszych 7 dni od udaru i utrzymują się u około 11–13% pacjentów 6 miesięcy po zachorowaniu [3].
Stwardnienie rozsiane
Częstość występowania dysfagii u pacjentów z SM to prawie 50% [4]. Osoby z SM często unikają niektórych pokarmów z obawy przed zakrztuszeniem, tracą przyjemność z jedzenia, niezamierzenie chudną.
Stwardnienie zanikowe boczne
W tej chorobie wystąpienie i nasilenie dysfagii zależne jest od stopnia zaawansowania choroby. Ważne, by zauważyć objawy jak najwcześniej, by wdrożyć odpowiednie działania. Z powodu postępującego charakteru schorzenia w większości przypadków w zaawansowanym stadium choroby konieczne jest wyłonienie przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG) [5].
Choroba Parkinsona
Występuje u co najmniej 30% chorych [6]. Pacjenci wymagają często zmiany konsystencji przyjmowanych pokarmów oraz stosowania specjalnych manewrów ułatwiających połykanie.
Objawy dysfagii neurogennej u pacjenta
Z pacjentem z diagnozą choroby neurologicznej należy przeprowadzić wywiad w kierunku zaburzeń połykania. Należy dowiedzieć się, czy zauważa u siebie jakieś objawy dysfagii:
- krztuszenie się,
- kaszel w trakcie lub po posiłku,
- wydłużony czas spożywania posiłków,
- trudności z gryzieniem i żuciem pokarmów,
- uczucie ucisku lub „guli” w gardle,
- uczucie zalegania resztek pokarmu w gardle,
- trudności z przełknięciem śliny lub kęsa,
- przedostawanie się jedzenia lub picia do nosa,
- wyciekanie śliny, jedzenia lub picia z jamy ustnej,
- pozostawanie pokarmu w jamie ustnej po przełknięciu,
- zmiana głosu po przełknięciu.
W przypadku występowania wymienionych objawów, należy przeprowadzić odpowiednie badanie funkcji połykania, z wykorzystaniem odpowiednio dobranych kwestionariuszy (np. EAT 10, SSQ), testów (np. GUSS, Test Daniels) i/lub wykonać badanie obiektywne (endoskopowe badanie połykania FEES, wideofluoroskopia VFSS).
Powikłania dysfagii
Wczesne wykrycie zaburzeń połykania jest tak istotne, ponieważ może ona mieć poważne skutki, takie jak: niedożywienie, odwodnienie, częste infekcje górnych dróg oddechowych czy zachłystowe zapalenie płuc.
Przypisy:
[1] Dziewas R., Allescher H.D., Aroyo I. i in. (2021), Diagnosis and treatment of neurogenic dysphagia – S1 guideline of the German Society of Neurology, [w:] „Neurological Research and Practice”, nr 3(23), s. 1.
[2] Bochenek A., Reicher M. (2007), jak cyt. w: Lewicka T., Krzystanek E. (2017), Dysfagia po udarach mózgu – wskazówki diagnostyczne i terapeutyczne, [w:] „Aktualności Neurologiczne”, nr 17(4), s. 209.
[3] Martino R., Foley N., Bhogal S., Diamant N., Speechley M., Teasell R. (2005), Dysphagia after stroke: Incidence, diagnosis, and pulmonary complications, [w:] „Stroke”, nr 36, s. 2756.
[4] Mirmosayyeb O., Ebrahimi N., Shekarian A., Afshari-Safavi A., Shaygannejad V., Barzegar M., Bagherieh S. (2023), Prevalence of dysphagia in patients with multiple sclerosis: A systematic review and meta-analysis, [w:] „Journal of Clinical Neuroscience”, nr 108, s. 84.
[5] Budrewicz S., Słotwiński K., Madetko N., Koszewicz M. (2018), Zaburzenia połykania w chorobach układu nerwowego — diagnostyka i leczenie, [w:] „Varia Medica”, nr 2(2), s. 137.
[6] Tamże.