Aktualny

Dysfagia neurogenna – objawy, które powinny zaniepokoić

Paula Grzeszczuk

Autor: Paula Grzeszczuk

Dodano: 26 września 2025
AdobeStock_91116655

Dysfagią neurogenną nazywa się wszelkie trudności w przyjmowaniu, rozdrabnianiu i/lub przechodzeniu pokarmów oraz płynów (czasami również śliny) z jamy ustnej do gardła i przełyku, a stamtąd do żołądka, które spowodowane są chorobami ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego lub przewodnictwa nerwowo-mięśniowego [1]. Dysfagia neurogenna jest bardzo częstym i jednocześnie bardzo niebezpiecznym objawem wielu chorób neurologicznych, dlatego tak ważne jest by wiedzieć, w jaki sposób się objawia.

Z artykułu dowiesz się:

  • W przebiegu jakich chorób może wystąpić dysfagia neurogenna?
  • Jakie są objawy dysfagii neurogennej?
  • Co robić w przypadku zauważenia objawów dysfagii neurogennej?
  • Czym może skutkować dysfagia?

Dysfagia neurogenna – objawy, które powinny zaniepokoić

Prawidłowy proces połykania

W proces połykania zaangażowane są: jama ustna, gardło, przełyk. Ich prawidłowa praca koordynowana jest przez różne struktury ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza zakręt przed- i zaśrodkowy, jądra podkorowe, pień mózgu oraz nerwy czaszkowe:

  • trójdzielny (V),
  • twarzowy (VII),
  • językowo-gardłowy (IX),
  • błędny (X),
  • podjęzykowy (XII) [2].

Jest to czynność niemal w pełni automatyczna, bowiem tylko jedna faza procesu połykania jest zależna od naszej woli. Wyróżnia się:

  • Fazę ustną – gdzie dochodzi do pobrania (gryzienia), rozdrobnienia (żucia) i transportu kęsa w głąb jamy ustnej. Wymaga to prawidłowej pracy mięśni warg, języka, żuchwy i policzków.
  • Fazę gardłową – gdzie następuje przesunięcie kęsa do gardła przy udziale języka, podniebienia miękkiego i tylnej ściany gardła.
  • Fazę przełykową – w tej fazie pokarm transportowany jest przez przełyk do żołądka.

Wybrane choroby neurologiczne, którym towarzyszą zaburzenia połykania – przyczyny dysfagii

Zaburzenia połykania, obok zaburzeń mowy, mogą być obecne w przebiegu wielu chorób neurologicznych. Znajomość tych chorób jest kluczowa dla wczesnego rozpoznania dysfagii, wdrożenia technik terapii i zapobiegania potencjalnie groźnym powikłaniom.

Udar mózgu

Poudarowe zaburzenia połykania pojawiają się aż u połowy pacjentów w ciągu pierwszych 7 dni od udaru i utrzymują się u około 11–13% pacjentów 6 miesięcy po zachorowaniu [3].

Stwardnienie rozsiane

Częstość występowania dysfagii u pacjentów z SM to prawie 50% [4]. Osoby z SM często unikają niektórych pokarmów z obawy przed zakrztuszeniem, tracą przyjemność z jedzenia, niezamierzenie chudną.

Stwardnienie zanikowe boczne

W tej chorobie wystąpienie i nasilenie dysfagii zależne jest od stopnia zaawansowania choroby. Ważne, by zauważyć objawy jak najwcześniej, by wdrożyć odpowiednie działania. Z powodu postępującego charakteru schorzenia w większości przypadków w zaawansowanym stadium choroby konieczne jest wyłonienie przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG) [5].

Choroba Parkinsona

Występuje u co najmniej 30% chorych [6]. Pacjenci wymagają często zmiany konsystencji przyjmowanych pokarmów oraz stosowania specjalnych manewrów ułatwiających połykanie.

Objawy dysfagii neurogennej u pacjenta

Z pacjentem z diagnozą choroby neurologicznej należy przeprowadzić wywiad w kierunku zaburzeń połykania. Należy dowiedzieć się, czy zauważa u siebie jakieś objawy dysfagii

  • krztuszenie się,
  • kaszel w trakcie lub po posiłku,
  • wydłużony czas spożywania posiłków,
  • trudności z gryzieniem i żuciem pokarmów,
  • uczucie ucisku lub „guli” w gardle,
  • uczucie zalegania resztek pokarmu w gardle,
  • trudności z przełknięciem śliny lub kęsa,
  • przedostawanie się jedzenia lub picia do nosa,
  • wyciekanie śliny, jedzenia lub picia z jamy ustnej,
  • pozostawanie pokarmu w jamie ustnej po przełknięciu,
  • zmiana głosu po przełknięciu.

W przypadku występowania wymienionych objawów, należy przeprowadzić odpowiednie badanie funkcji połykania, z wykorzystaniem odpowiednio dobranych kwestionariuszy (np. EAT 10, SSQ), testów (np. GUSS, Test Daniels) i/lub wykonać badanie obiektywne (endoskopowe badanie połykania FEES, wideofluoroskopia VFSS).

Powikłania dysfagii

Wczesne wykrycie zaburzeń połykania jest tak istotne, ponieważ może ona mieć poważne skutki, takie jak: niedożywienie, odwodnienie, częste infekcje górnych dróg oddechowych czy zachłystowe zapalenie płuc. 

Przypisy:

[1] Dziewas R., Allescher H.D., Aroyo I. i in. (2021), Diagnosis and treatment of neurogenic dysphagia – S1 guideline of the German Society of Neurology, [w:] „Neurological Research and Practice”, nr 3(23), s. 1.

[2] Bochenek A., Reicher M. (2007), jak cyt. w: Lewicka T., Krzystanek E. (2017), Dysfagia po udarach mózgu – wskazówki diagnostyczne i terapeutyczne, [w:] „Aktualności Neurologiczne”, nr 17(4), s. 209.

[3] Martino R., Foley N., Bhogal S., Diamant N., Speechley M., Teasell R. (2005), Dysphagia after stroke: Incidence, diagnosis, and pulmonary complications, [w:] „Stroke”, nr 36, s. 2756.

[4] Mirmosayyeb O., Ebrahimi N., Shekarian A., Afshari-Safavi A., Shaygannejad V., Barzegar M., Bagherieh S. (2023), Prevalence of dysphagia in patients with multiple sclerosis: A systematic review and meta-analysis, [w:] „Journal of Clinical Neuroscience”, nr 108, s. 84.

[5] Budrewicz S., Słotwiński K., Madetko N., Koszewicz M. (2018), Zaburzenia połykania w chorobach układu nerwowego — diagnostyka i leczenie, [w:] „Varia Medica”, nr 2(2), s. 137.

[6] Tamże.

Autor: Paula Grzeszczuk
Paula Grzeszczuk

Autor: Paula Grzeszczuk

logopeda ogólny i kliniczny. Na co dzień pracuje w klinice neurologii jednego z warszawskich szpitali, obejmując opieką logopedyczną dorosłych pacjentów z chorobami neurologicznymi. Zajmuje się diagnostyką i terapią zaburzeń mowy, języka i połykania. Autorka publikacji dotyczących terapii afazji, dyzartrii oraz dysfagii neurogennej. Szczególnie zainteresowana różnymi metodami terapii afazji poudarowej
Słowa kluczowe:
dysfagia